torstai 17. lokakuuta 2013

Eläinten epätasa-arvoinen kohtelu, tuotantoeläimet vs. lemmikkieläimet





Me kaikki ehkä tiedämme että Suomessakin eläinten hoidossa ja kohtelussa on isojakin puutteita. Kun puhutaan että eläimelle ei tarjota mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, tulee varmasti todella monelle mieleen sikala, turkistarha tai broilerihalli. Miksi me unohdettiin lemmikkieläimet?


Kuinka moni kapinoikaan siitä kuinka siat eivät yleensäottaen pääse tonkimaan maata, parsinavetassa lehmät liikkumaan vapaasti, vaikka kotoa löytyy esimerkiksi kani häkissä, jossa se ei yletä edes nousemaan takajaloilleen, tai lemmikkilintu häkissä, jossa se ei pääse edes kunnolla lentoon, kun häkinseinä ottaakin jo vastaan. Usein ihmiset päivittelevät sitä kuinka itsekästä on kun tuotantoeläimiä kasvatetaan(ja mahdollisesti pidetään myös virikkeettömästi) sen vuoksi että ihmiset saisivat ruokaa, ja tuottaja elantonsa. Kutenkin annetaan ikään kuin hiljainen hyväksyntä lemmikkienpidolle, joita pidetään vain ja ainoastaan ihmisen ilon vuoksi.


En näe lemmikkien pitämisessä mitään väärää, omistan itsekin useamman lemmikin, mutta siinä vaiheessa kun se lemmikki ostetaan vaikkapa eläinkaupasta, jonne useat eläimet tulevat tukuista, niin silloin joku on pahasti pielessä. Tukusta tilatut eläimet kasvatetaan usein suurhalleissa, joissa emoja rasitetaan monilla peräkkäisillä poikueilla, joissa poikaset vieroitetaan liian nuorina emosta ja sitten myydään eteenpäin, mahdollisesti tuhansien kilometrien päähän, jolloin matkalla kuolee jo iso osa eläimistä. Nykyisin moni onneksi osaa jo välttää tukemasta tämmöistä toimintaa, ja hankkivat eläimet vastuuntuntoisilta kasvattajilta. Vastuuntuntoinen kasvattaja kasvattaa terveitä eläimiä, tarjoaa niille hyvät olot, eikä rasita eläimiä monilla poikueilla. Eläimen terveyteen kuulu mielestäni myös rakenne, terve eläin on myös terve rakenteeltaan, niin että se voi vaivattomasti ja kivuttomasti hengittää, liikkua ja käyttäytyä lajityypillisesti.


Olen useasti ihmetellyt sitä kuinka monet pitävät parsinavettaa huonona juttuna, mutta harvoja tuntuu kiinnostavan että monia hevosia pidetään yöt karsinoissa, pävisin pienissä jopa alle 50 neliön tarhoissa, yksin. On totta että hevonen saa usein enemmän liikuntaa ja tilaa kuin lehmä, on myös totta että hevonen on luotu liikkumaan huomattavasti enemmän, sen liikkumisen tarvetta ei mielestäni voi mitenkään korvata esimerkiksi tunnin mittaisella ratsastuksella.


Toivon että jokainen joka seuraavan kerran kauhistelee kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan huonosti, huolehtii ensin että eläin jonka on hankkinut itselleen iloksi, voi hyvin kaikinpuolin.


Vierailevana mielipidekirjoittajana toimi Ada,

Käykäähän vilkasees:) http://adanelukkala.blogspot.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi !